Dersler
Roma Hukukunun önemi ve tarihsel gelişimi, Roma Hukukunun temel kavramları, Roma Hukukunda kişi kavramı ve ehliyet, mülkiyet, zilyetlik, irtifak hakları, sözleşmeler, geçerlilik koşulları, hukuka aykırı işlemler incelenecektir.
Sosyal düzen ve hukuk, haklar, yaptırımlar, adalet ve hakkaniyet, uyuşmazlık, hukukun dalları, hukukun kaynakları, hukukun uygulanması, gerçek ve tüzel kişiler, fiil ehliyeti gibi hukukun temel kavramlarını kapsamaktadır.
Bu derste anayasa kavramı, anayasa türleri, anayasacılık hareketleri, anayasaların yapımı ve değiştirilmesi, devlet kavramı ve türleri, hükümet sistemleri, demokrasi kavramı ve türleri, seçim sistemleri ve anayasa yargısı konuları incelenecektir.
Bu dersin içeriğini, genel olarak temel hukuk kavramları ve ilkeleri ile her bir hukuk dalına özgü hukuki kavram ve ilkeler oluşturmaktadır.
Bu ders, öğrencilerin üniversite hayatı ve kariyer hedefleri için gerekli becerileri tanımalarına yardımcı olacaktır. Bu beceriler arasında öz farkındalık, hedef belirleme, zaman yönetimi, etkili iletişim, farkındalık ve analitik düşünme yer alır. Ders ayrıca öğrencilerin fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlık için gerekli alışkanlıklar ile bağımlılık ve zorbalık gibi sorunlar hakkında farkındalıklarını da artıracaktır.
Bu derste hukuk kavramı,medeni hukukun konusu, dalları, medeni hukukun kaynakları, medeni kanun hakkında bilgiler, medeni kanunun başlangıç hükümleri öncelikle incelenecektir. Ardından kişiler hukukuna geçilecek; kişi kavramı, çeşitleri, gerçek kişilerde kişilin kazanılması-kaybı, kişinin ehliyetleri, yerleşim yeri, adı, kişiliğin korunması, hısımlık, tüzel kişiler hakkında genel bilgiler ve dernekler-vakıflar anlatılacaktır.
Bu derste öğrencilerin akademik becerilerini İngilizce dilinde gerçekleştirebilmeleri hedeflenmektedir.
Lozan Barış Antlaşması’ndan günümüze Türkiye Cumhuriyeti’nin geçirdiği siyasi, sosyal ve ekonomik gelişmeleri içermektedir. Atatürk ilk eve inkılaplarının anlam ve amaçlarını kapsamaktadır.
Bu derste, öğrencilerin yazılı araçlarını etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerinde çalışma yapılarak çeşitli yazılı anlatım türleri irdelenecek ve eleştirel bir bakış açısıyla incelenecektir. Yazılı anlatımın temeli olan noktalama işaretleri ve yazım kuralları sezdirilecek, etkili ve sağlam ifade için bu kuralların doğru kullanımı sağlanacaktır.
Bu ders Türk hukuk sisteminin Tanzimat Fermanı’nın ilan edildiği 1839 yılından itibaren, batılılaşma ekseninde geçirdiği değişim ve gelişim sürecini konu almaktadır.
Bu ders temel mikroekonomi ve makroekonomi modellerini ve kavramlarını tanıtır. Bu derste incelenecek olan mikroekonomi başlıkları şunlardır: Piyasa ekonomisi, arz ve talep, tüketici teorisi, firmalar teorisi, tam rekabet. Bu derste incelenecek olan makroekonomi başlıkları şunlardır: ulusal gelir, işsizlik, enflasyon ve ekonomik büyüme.
Dersin esas içeriğini Aile Hukuku oluşturmaktadır. Özel olarak, aile kavramı ve aile hukukunda geçerli olan ilkeler, nişanlanma, evlenme, evliliğin genel hükümleri, evlilik birliğinin ortadan kalkması, soybağı, evlat edinme, vesayet konularına yer verilecektir.
ENG102 dersi birinci sınıf öğrencileri için zorunlu bir derstir. Okuma, dinleme, yazma ve konuşma gibi zihinsel becerileri geliştirmeye yöneliktir. Öğrencilerimizin akademik dinleme becerileri bir ders ya da bir tartışmada geçen önemli / ilgili bilgiyi dinleyerek, okuma becerileri ise güncel akademik metinler okuyarak ve sonra bu bilgileri kullanıp bir öğrenme çıktısı oluşturmaları sonucunda gelişecektir. Konuşma becerisi akademik sunumlara ağırlık vermektedir. Öğrencilerimiz, düşünce ve fikirlerini anlamlı bir bütünlük içinde, karşısındakini ikna edecek şekilde ifade etmeye hazırlanacaktır. Yazma becerisi daha çok konuşma aktivitelerini pekiştirmeye yöneliktir.
Bu derste, öğrencilerin sözlü ve yazılı iletişim araçlarının etkili ve doğru şekilde kullanması üzerinde durulacaktır. Derste anlama, anlatma, okuma ve yazma etkinliği üzerine çalışma yapılacak, hazırlıklı konuşma türleri(panel, sempozyum, konferans vb.) tanıtılacak, öğrenci; beden dilini kullanma, vurgu ve tonlamaya özen gösterme, sunum yapma teknikleri gibi konularda donanımlı bir hale getirilecektir.
Bu ders, Türkiye’nin anayasal düzeninin kuruluş ve işleyişi konularını kapsamaktadır.
Bu ders; siyaset, güç, meşruiyet ve otorite kavramlarının anlamı; modern devletin ve egemenlik kavramının ortaya çıkışı; milliyetçilik; çağdaş siyaset ideolojiler; demokrasi ve otoriterik gibi farklı yönetim türleri; siyasal kültür; yasama ve yürütme organlarının organizasyonu ve mekanizmaları; siyasi partiler ve çıkar grupları gibi temel kavramları ele alır.
Dersin içeriği, Atatürk önderliğinde Türk milletinin geçirdiği inkılap tarihini kapsamaktadır. Osmanlı Devleti'nin yıkılış sebepleri irdelenerek, fiilen yok olmuş bir devletten Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin nasıl kurulduğu belgeler ışığında değerlendirilmektedir. İlke ve inkılapların anlamı ve önemi üzerinde durularak yakın dönem tarihimiz aydınlatılmaya çalışılmaktadır. Geçmişten günümüze küresel sorunlar ve olası çözümleri tartışılmaktadır.
İngiliz Hukuk Sistemi, İngiliz Hukuku Yargı Örgütü, İngiltere’de Avukatlık Mesleği, İngiliz Haksız Fiiller Hukuku, Sözleşmeler Hukuku ve Ceza Hukuku.
Ders, uluslararası hukuk düzeninin kurucu unsurlarını, uluslararası hukuk kişileri arasındaki karşılıklı etki ilişkilerini dikkate alarak güncel gelişmelerle birlikte açıklamayı amaçlamaktadır.\nUluslararası hukukun uluslararası ilişkilerdeki karmaşık olaylara doğru ve kapsamlı bir bakış arayışının zorunlu ve tamamlayıcı bir aracı olarak sunulması amacı, ders planı ve yöntemi seçiminde belirleyici olmuştur. Bu nedenle, uluslararası kamu hukuku genel dalı dersin ana içeriğini oluşturmakla birlikte, tamamlayıcı ve bütünleyici özellikleri nedeniyle, uluslararası kamu hukukunun her biri ana dal niteliğindeki başlıca alanları uluslararası kamu hukuku ders içeriğinde bulunmaktadır. Dersin usul hukukunu ilgilendiren bölümleri, seçilen ana dallar içinde, ilgili bölümler içinde işlenecektir (uyuşmazlıklara ilişkin mevcut çözüm mekanizmaları-uluslararası yargı organları ve başvuru koşulları gibi). Benzer şekilde, uluslararası örgütler, kuruluş sebeplerini oluşturan nedenlere bağlı kalınarak güncel gelişmeler ışığında değerlendirilecektir (Birleşmiş Milletler-uyuşmazlık kuralları ve\ndenetimi-silahlı müdahale kuralları gibi).
Bu dersin kapsamında, TBK ile doktrin ve yargı kararları çerçevesinde borç ilişkisi kavramı, sözleşmeden doğan borçlar, borcun ifası ve ifa edilmemesi, borcun sona ermesi ve zamanaşımı ele alınacaktır.
Ceza hukukunda temel ilkeler ve sorumluluk esası ile başlayan ders, ceza hukukunun kaynakları, ceza hukukunun zaman, kişi ve yer yönünden uygulanması konularını ilk bölümde esas almaktadır. Sonrasında suç genel teorisi üzerinde durulmaktadır.
Bu ders kapsamında, idare hukukuna ilişkin kavramlar ve temel ilkeler, idare hukukunun doğuşu, gelişimi ve özellikleri, idare hukukunun kaynakları, Türkiye'nin idari teşkilatı ve idari işlem kavramı ele alınacaktır.
İdari eylem ve sözleşmeler, kamu hizmeti, idari kolluk, idarenin sorumluluğu, kamu görevlileri ve kamu malları ders kapsamında ele alınacak konulardır.
İnsan hakları hukukunun tarihsel gelişimi, temel klasik metinleri, uluslararası düzeydeki kaynakları, ulusal anlamda oluşturulmuş temel hakları koruma mekanizmaları ile uluslararası düzeyde çalışmalarda bulunan yargısal veya yargısal niteliği olmayan koruma mekanizmaları ve işleyişleri bu dersin genel olarak içeriğini oluşturmaktadır.
Bu ders kapsamında, TBK ile doktrin ve yargı kararları çerçevesinde haksız fiilden doğan borçlar, sorumluluk türleri, zarar ve tazminat, sebepsiz zenginleşmeden doğan borçlar, borç ilişkilerinde özel durumlar, borçlu ve alacaklının birden fazla olması, borcun taraflarında değişiklik ele alınacaktır
Ders kapsamında Ceza Hukukunda kusuruluk kavramı, suçun özel görünüş biçimleri olan teşebbüs aşamasında kalmış suçlar, taksirli suçlar, ihmali suçlar, suçluların çokluğu, faillik, iştirak ilişkileri gibi konular ele alınmaktadır. Suçların birleşmesi sonucunda uygulanacak gerçek içtima, bileşik suç, zincirleme suç kuralları üzerinde durulmaktadır. Son olarak Ceza Hukunda büyük önem taşıyan yaptırım teorisi başlığı altında, cezalar ve güvenlik tedbirleri, hapis ve adli para cezaları, cezaların belirlenmesi, bireyselleştirilmesi ve hesaplanması önem arz etmektedir.
Genel Kamu Hukuku dersi, hukuk kurallarının oluşum süreçlerinin arka planında siyasal, ekonomik ve toplumsal olguların bulunduğunu ve bu kuralların uygulandığı hukuksal yapının ancak kurumsallaşmış bir siyasi iktidar düzeni içinde anlam kazanabileceğini ortaya koyar.
Bu derste hak, hukuk, adalet ve eşitlik gibi kavramlar, tabii hukuk, hukuki pozitivizm ve hukuki realizm teorileri bağlamında incelenmekte ve hukukun sosyolojik kökeni, etkinliği, işlevi ve tarihsel evrimi gibi sorunlar tartışılmaktadır.
Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan çeşitli sözleşme tipleri ve bu sözleşmelerin özellikleri dersin konusunu oluşturmaktadır. Özel olarak incelenecek sözleşme türleri arasında satım sözleşmesi, bağışlama sözleşmesi, kira sözleşmesi, vekalet sözleşmesi, kefalet sözleşmesi, eser sözleşmesi, hizmet ve yayın sözleşmeleri yer almaktadır.
Medeni usul hukukunun kaynakları, Anayasa ile ilişkisi, mahkemeler teşkilatı, mahkemelerin görev ve yetkileri, yargılamaya ilişkin genel ilkeler, hâkimin davaya bakmasının yasak olması ve hakimin reddi, dava, davanın tarafları, davada tarafların temsili, dava ve dava çeşitleri, davanın açılması incelenecektir.
Eşya Hukuku dersinin konusunu, eşya ve ayni hak kavramları, ayni haklara hakim olan ilkeler ve ayni hakların unsurları, zilyetlik ve tapu sicili kavramları, tapu sicil teşkilatı, devletin sorumluluğu, mülkiyet kavramı, mülkiyetin konusu ve kapsamı, mülkiyetin kazanılması ve mülkiyet hakkı kısıtlamaları ile sınırlı ayni haklar oluşturmaktadır.
Türkiye'deki idari yargılama usulünün temel ilkeleri, özellikleri, kuralları, dava türleri ve kanun yollarının öğrenildiği bir temel derstir.
Bu ders kapsamında öncelikle ticari işletme kavramı somutlaştırılarak, konusunu ticari işletmenin oluşturduğu hukuki işlemler ticari işletme devri örneğinde incelenecektir. Devamında ticari işletme hukukunun, ticari işletme kavramıyla birlikte diğer iki sütununu teşkil eden ticari iş ve tacir kavramları değerlendirilip bunlara bağlanan hukuki sonuçlar detaylı olarak incelenecektir
Türkiye’de idari yargılama usulünün temel ilkeleri, özellikleri, kuralları, dava türleri, kanun yolları
Bu ders miras hukukunun temel kavram ve ilkeleri, mirasbırakan ve mirasçı kavramları (yasal mirasçı ve atanmış mirasçı ayrımı); yasal mirasçılık (zümre sistemi ve konuya ilişkin temel ilkeler, sağ kalan eşin mirasçılığı, evlatlığın mirasçılığı, devletin mirasçılığı), ölüme bağlı tasarruf kavramı ve türleri,saklı paylı mirasçılar, saklı paylar ve tenkis davası, mirasın geçmesi ve sonuçları; mirasın paylaştırılması konularını ele almaktadır.
Ortaklık kavramı ve tarihi gelişimi; Türk hukuk sisteminde ortaklıklar ve bunların türleri; ortaklık ilişkisinde unsurlar; adi ortaklık; ticaret şirketlerine ilişkin genel hükümler; kollektif ortaklıklar; komandit ortaklıklar; anonim ortaklıklar; limited ortaklıklar
Ceza özel hukuku, Türk Ceza Kanununun çeşitli bölümlerinde yer alan temel suç tiplerinin unsurları yönünden incelenmesi ve bunlar hakkında hukuki değerlendirme yapılmasıdır.
Mülkiyet hakkının kapsamı ve türleri, taşınır ve taşınmaz mülkiyeti, kat mülkiyeti ve sınırlı aynî haklar
Davada ispat ve deliller, yargılama usulleri, kanun yolları, tahkim, geçici hukuki koruma tedbirleri, alternatif uyuşmazlık çözüm yolları bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.
Vergi hukukunun usul ve yargılama hukukuna ilişkin temel kurallarının öğretildiği derstir.
Staj herhangi bir iş yerinde (kamu ya da özel sektör) dört haftalık (20 işgünü) bir saha deneyimi kazanılmasını öngörmektedir. Öğrencilerin stajlarını başarıyla tamamlayabilmeleri için İEÜ Staj Rehberi’ndeki prosedürü izlemeleri gerekmektedir.
Kıymetli evrak hukuku dersinde, kıymetli evrakın temel nitelikleri ve çeşitli bakımlardan sınıflandırılması, kıymetli evrak teorileri; nama, emre ve hamiline düzenlenen kıymetli evrakın özellikleri; kıymetli evrakın zıya ve iptali; police, bono (emre muharrer senet), bononun şekil şartları, bonoya uygulanacak poliçe hükümleri, emre yazılı ödeme vaadi; çek, çekin şekil şartları, devri, aval, ödenmesi, ödemeden kaçınma halinde hamilin müracaat hakları, zamanaşımı, sahte ve tahrif edilmiş çeke dair hükümler ders kapsamında ele alınmaktadır.
İş hukuku dersi iki dönemde ayrı ayrı okutulmakla birlikte içerik olarak bireysel iş hukuku ile toplu iş hukuku ve sendikalar hukukunun bir kısmını hukukunu kapsamaktadır. Bu ilk dersin ana konusunu bireysel iş hukuku oluşturur. Bu kapsamda, iş hukukunun tarihsel gelişimi, iş hukukunun kaynakları, uygulanacağı işler, kişiler ve yerler, temel kavramlar, iş sözleşmesi, iş sözleşmesine taraf olanların borçları, iş sözleşmesinin sona ermesi ve sona ermenin sonuçları ve iş yargısı incelenmektedir.
Ders, ceza muhakemesi hukukunun temel ilkeleri ile başlamaktadır. Bu doğrultuda, insan haklarının korunması, kıyasın mümkün olması, muhakemenin hazırlanması, muhakemenin şekli ve ispata ilişkin ilkeler ön plana çıkar. Ceza muhakemesi kurallarının uygulama alanı, muhakeme engelleri, ceza muhakemesi işlemleri, muhakeme süjeleri, muhakemeye katılanlar, koruma tedbirleri, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat, soruşturma, kovuşturma, uzlaşma ve müsadere, olağan ve olağanüstü kanun yolları ve yargılama giderleri bu ders kapsamında incelenmektedir.
İcra hukukunun kaynakları, icra teşkilatı, şikâyet, icra harç ve giderleri, icra takibinin tarafları, ilamsız icra, genel haciz yolu, icra takibinin başlaması, takip talebi, ödeme emri ve kesinleşmesi, ödeme emrine itiraz, itirazın iptali davası ve itirazın kaldırılması, haciz safhası, paraya çevirme, paraların paylaştırılması, kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip, kiralanan taşınmazın tahliyesi, ilamlı icra ve rehnin paraya çevrilmesi yolu, ihtiyati haciz. Bu konuları takiben iflas hukuku, konkordato, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yolu ile yeniden yapılandırılması, iptal davaları ve icra suçlarının genel esasları konuları dersin kapsamındadır.
Bu dersin içeriğini; AB'nin kurucu antlaşmaları, AB müktesebatı, AB kurumları ve Adalet Divanı ağırlıklı olmak üzere AB hukukunun ve yasal süreçlerinin incelenmesi, AB ile üye ülkeler arasındaki ilişkilerin hukuki boyutu oluşturmaktadır.
Sigorta Hukukunun kaynakları, sigorta sözleşmesinin Borçlar Hukuku ve Ticaret Hukuku boyutuyla ele alınması, sigorta sözleşmesinin tarafları, tarafların hak ve yükümlülükleri, zarar sigortaları ve zarar sigortalarına egemen olan ilkeler, sorumluluk sigortaları, can sigortaları; Hayat sigortası, grup sigortaları, kaza sigortası, hastalık ve sağlık sigortası, yeni doğan ve evlat edinilenin sigortası, sigorta ve reasürans şirketlerinin kuruluşu, işleyişi ve sona ermeleri, Sigorta aracıları; sigorta acenteleri ve brokerler, sigorta eksperleri, aktüerler, sigortacılık sektörünün mesleki örgütlenmesi, Sigortacılık Tahkim Komisyonu, Sigorta Eğitim Merkezi (SEGEM),Güvence Hesabı, Sigortacılıkta Denetim dersin içeriğini oluşturmaktadır.
İş hukuku dersi iki dönemde ayrı ayrı okutulmakla birlikte içerik olarak bireysel iş hukuku ile toplu iş hukuku ve sendikalar hukukunun bir kısmını kapsamaktadır. İkinci dersin ana konusunu bireysel iş hukuku oluşturur. Bu kapsamda, iş sözleşmesine taraf olanların borçları, iş sözleşmesinin sona ermesi ve sona ermenin sonuçları, çalışma koşulları, çalışma yaşamının denetimi incelenmektedir.
Uluslararası özel hukuk kavramı, uluslararası özel hukukun kaynakları, uluslararası özel hukuk kuralları, bağlama kuralları, uluslararası usul hukukuna ilişkin kurallar
Ders, ceza muhakemesi hukukunda yer alan koruma tedbirleri, uyglama koşulları, koruma tedbirleri nedeniyle tazminat, soruşturma, ara muhakeme, kovuşturma evreleri, uzlaşma ve müsadere, olağan ve olağanüstü kanun yolları ve yargılama giderler gibi konuları incelemektedir.
Kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile takip, kiralanan taşınmazın tahliyesi, ilamlı icra ve rehnin paraya çevrilmesi yolu, ihtiyati haciz. Bu konuları takiben iflas hukuku, konkordato, sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma yolu ile yeniden yapılandırılması, iptal davaları ve icra suçlarının genel esasları konuları dersin kapsamındadır.
Seçmeli Dersler
HUK 217 Hitabet Sanatı ve Savunma Dili
Ders, konuşmanın temel ilkeleri, zihinsel etkinlik, dil, ses, beden dili, teknik becerilerin gelişimi, Türkçe’yi doğru kullanma, retorik, iknanın unsurları, dil cambazlığı, konuşma korkuları, özgüven, içerik, analitik, sorgulayıcı, sorun çözücü, kişilere özel ve interaktif öğeleri içermektedir.
HUK 219 Diyalog ve Müzakere Yönteminde İletişim Teknikleri
Ders, iletişime ilişkin temel ilkeler ışığında diyalog ve müzakere yönetimi ile uyuşmazlık çözüm yöntemlerine katkı sunmaktadır.
HUK 280 Kişisel Verilerin Korunması Hukuku
Bu ders, kişisel verilerin korunması hukukuna ilişkin düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi ve içtihatlar ile doktrindeki görüşlerin incelenmesi konularını kapsamaktadır.
HUK 282 Aile Mahkemeleri Hukuk Kliniği
Bu derste öğrenciler toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin aile hukuku alanındaki yansımalarına dair bilgilendirilir ve bu bilgiyi kullanarak hukuk uygulamalarını değerlendirmeye yönlendirilir.
HUK 291 Noterlik Hukuku
HUK 292 Toplumsal Cinsiyet ve Hukuk
Toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin hukuktaki yansımalarına dair öğrencilere farkındalık kazandıran bir derstir.
HUK 293 Türk Anayasa Tarihi
Bu ders belirli tarihsel koşulların ürünü olan günümüzün anayasal kurum ve kurallarının tarihsel kökenini ve gelişimini incelemektedir. Bu bağlamda Türk anayasacılık tarihinin sunduğu birikimin bilimsel bir yöntemle aktarılması ve böylece pozitif anayasa hukuku bilgisini tamamlamak için planlanmıştır.
HUK 294 Anayasa Yargısı
HUK 295 Kriminoloji
Bu derste kriminoloji kavramı ve tarihi gelişimi, kriminolojide araştırma yöntemleri, bilinen ve bilinmeyen suçluluk gibi temel kavramlar üzerinde durulmaktadır.
HUK 296 Sinema ve Edebiyat Eserlerinde Yorumlanan Hukuk Kavramları
Hukukun farklı alanlarında kullanılan ortak kavramları ve kurumların sinema ve edebiyat eserlerinde işlenişi ile konuyla ilgili yüksek mahkeme kararlarının bağdaştırılarak incelendiği derstir.
HUK 297 Bankacılık Hukuku
İşbu derste, bankacılığın tarihçesi ve gelişimi, banka hukukunun kaynakları, merkez bankasının önemi ve rolü, bankaların hukuki yapısı, kuruluşu ve faaliyete geçmesi, organları, bankaların faaliyetlerinin güvenli bir şekilde devamı için gerekli şartlar, bankaların denetimi, bankacılıkla ilgili suçlar, uluslararası bankacılık işlemleri, banka sözleşmelerinin genel özellikleri, mevduat kavramı ve niteliği, kredi kavramı ve kredi işlemleri, kredi sözleşmeleri, banka kartı, kredi kartı, ödeme işlemleri, havale ve akreditif, akreditifin amacı, işleyişi ve hukuki niteliği anlatılacaktır.
HUK 298 Vakıflar ve Dernekler Hukuku
Bu derste vakıf ve derneklerin tarihsel gelişimi, ilişkili hukuksal kavramlar ve ilgili yasal mevzuat ele alınacaktır.
HUK 299 Adli Tıp
Bu ders adli tıp biliminin muhakeme sürecinde, özellikle ceza muhakemesi aşamasında delillerin ve bulguların, hukuki standartlara uygun olarak elde edilmesi, muhafaza edilmesi ve analiz edilmesi aşamalarını inceler.
HUK 380 Millete ve Devlete Karşı Suçlar
TCK’da yer alan millete ve devlete karşı suçların incelenmesidir.
HUK 381 Sanat ve Ceza Hukuku
HUK 391 Kamu Alacaklarını Takip Hukuku
Bu derste, kamu alacağı kavramı, türleri, nitelikleri, tahsil usulü ve tahsil işlemlerine karşı başvurulabilecek hukuksal yollar işlenmektedir.
HUK 405 Deniz Ticaret Hukuku
Deniz ticaret hukuku ve kaynakları hakkında genel bilgi. Gemi ve gemi tescil prosedürü, gemi mülkiyeti, kaptanın hakları ve sorumlukları, denizaşırı satış sözleşmeleri, navlun sözleşmeleri, konşimento, taşıyanın sorumluluğu, hususi ve müşterek avarya, kurtarma ve yardım, çatma, gemi rehni.
HUK 415 Ticaret Sicili Uygulamaları
Ticaret sicilinin işleyişi ve yapısıyla, özellikle limited şirketi örneğinde sicil işlemlerinin yürütümünün öğretilmesinin amaçlandığı bir derstir.Ticaret sicilinin işleyişi ve yapısıyla, özellikle limited şirketi örneğinde sicil işlemlerinin yürütümünün öğretilmesinin amaçlandığı bir derstir.
HUK 427 Uluslararası Adli Yardımlaşma ve Tebligat Hukuku
HUK 428 Ceza Muhakemesi Hukukunda Özel Muhakeme Usulleri
HUK 429 Marka Hukuku
HUK 430 Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Türk Ceza Hukuku
Bu ders, kadına yönelik şiddetin önlenmesi bakımından Türk Ceza Hukuku sisteminde ve uluslararası hukukta yer alan düzenlemeleri kapsamaktadır.
HUK 431 Mahkeme Uygulamaları – Özel Hukuk
Bu ders, medeni yargıda davanın açılması, yürütülmesi ve dava sonunda verilen nihai karara karşı kanun yollarına başvurulması konularını kapsamaktadır.
HUK 432 Mahkeme Uygulamaları - Ceza Hukuku
Ceza ve ceza muhakemesi hukuku bilgilerinin, kurgusal olaylar çerçevesinde uygulama yoluyla pekiştirilmesi ve ceza yargılamasının evrelerinin işleyişi konularını kapsamaktadır
HUK 445 Türk Vatandaşlık ve Yabancılar Hukukundaki Güncel Gelişmeler
Bu ders, Türk vatandaşlık hukuku, yabancılar ve uluslararası koruma hukuku, doğrudan yabancı yatırımlar, yabancıların çalışma izinleri, yabancıların taşınmaz edinimi konularını içerir.
HUK 446 Vergi Hukuku Özel Hükümler
Ders, Türk Vergi Sisteminde yer alan tüm vergilerin sınıflara ayrılarak incelenmesi ve mevcut sorunların yargı kararları ışığında irdelenmesini kapsamaktadır.
HUK 447 Tüketici Hukuku
HUK 448 Taşıma Hukuku
HUK 449 İnfaz Hukuku
Bu derste infaz hukukunun amacı, temel kavramları ele alınacaktır. Ceza kavramı, nitelikleri, türleri, infaz kurumlarının hukuki yapısı, bunlara uygulanacak rejim, infazın gevşetilmesi, tahliye hazırlığı vb. gibi konular dersin içeriğini oluşturur.
HUK 453 Sağlık Hukuku
HUK 455 Sosyal Güvenlik Hukuku
HUK 456 Spor Hukuku
HUK 457 Çevre Hukuku
İklim hukuku ve çevresel haklara adalet konularında dair öğrencilere farkındalık kazandıran bir derstir.
HUK 458 İmar Hukuku
İmar hukukuna ilişkin kavramlar, ilkeler, kurallar ve uygulamaların anlatıldığı bir derstir.
HUK 459 Uluslararası Ceza Hukuku
Bu dersin kapsamına, adhoc ceza mahkemeleri (TPIY-ICTY gibi), Uluslararası Ceza Mahkemesi, yarı uluslararası mahkemeler, Birleşmiş Milletler sistemi içinde ceza hukuku uygulamaları, suçluların iadesi prosedürleri, sanık ve mağdur hakları gibi konular girmektedir.
HUK 463 Avukatlık Hukuku
Bu ders, avukatlık mesleğine ilişkin yasal düzenlemeleri, avukatla müvekkil arasındaki ilişkileri, avukatlık örgütlenme türlerini, meslekte yaşanan değişimi, uzmanlaşmayı, avukatın hak ve yükümlülüklerini, etik/mesleki kurallarını ele almaktadır.
HUK 465 Yargı Etiği
HUK 474 Sosyal Haklar
Uluslararası ve ulusal hukukta sosyal haklarla ilgili düzenleme ve uygulamanın irdelenmesidir.
LAW 231 Bilgi Teknolojileri Hukuku
Bu dersin içeriğini başta Türkiye, ABD, AB, Birleşik Krallık ve Japonya’ya ilişkin mevzuat, içtihat, düzenleyici kurum kararlar, doktrin ve literatür temel alınarak erişim sağlayıcıları,veri, büyük veri, e-ticaret platformları kavramları oluşturmaktır. Bu ders ayrıca tüm internet kullanıcıların dikkat etmesi gereken siber güvenlik ve siber suç kavramlarını da içermektedir.
LAW 291 Uluslararası İnsancıl Hukuk
Uluslararası insancıl hukuk, savaş veya silahlı çatışma durumlarının etkilerini sınırlandırmak amacıyla yapılması gerekli asgari davranış ve yardıma dair kurallar bütününü içeren hukuk dalıdır. Derste Kızılhaç tarafından hazırlanan ve bu hukuk dalının en önemli kaynağı olan Cenevre Sözleşmeleri esas alınarak uluslararası insancıl hukukun temel kavramları öğretilecek ve tartışmalı hususlar ele alınacaktır.
LAW 292 Enerji Hukuku
Derste, enerji kavramı hukuki açıdan ele alınmaktadır. Enerji piyasalarının işleyişi, ilgili hukuki düzenlemeler, enerji piyasalarında rol oynayan kurumlar ve yetkileri ders kapsamında açıklanmaktadır.
LAW 293 Fikri Mülkiyet Hukuku
Bu ders kapsamında, Fikri ve Sınai hakların korunması ile ilgili olarak taraf olduğumuz anlaşmalar ve bu anlaşmaların Türk hukukundaki yerleri ile söz konusu hakların türleri ve hukuki olarak korunması incelenecektir.
LAW 294 Hukukun Ekonomik Analizi
İşbu derste, temel ekonomi ve hukuk kavramlarını açıklanacaktır. Mülkiyet, haksız fiil, sözleşme, suç ve ceza ile dava ve hukuki süreçlerin ekonomi ve hukuk boyutu birlikte incelenecektir. Böylelikle hukukun ekonomik analizi yapılacaktır.
LAW 321 Farazi Dava
Bu derste öğrenciler, dava konusu uyuşmazlığa dair dava ve cevap dilekçelerini hazırlamayı, davacı, davalı ve hakim/hakem olarak sanal mahkemeye katılmayı deneyimleyeceklerdir.
LAW 322 Hukuk ve Toplum
Bu ders hukukun toplumla çift yönlü ilişkisini, bu ilişkiye dair temel kavramları ile klasik ve modern teorileri kapsar.
LAW 323 Hukuki Yönleriyle FinTech, Dijital Kıymetler & Metaverse
Bu dersin içeriğini Fintech; Metaverse ve dijital kıymetler başta olmak üzere Türkiye, ABD, AB, Birleşik Krallık ve Japonya’ya ilişkin mevzuat, içtihat, düzenleyici kurum kararları, doktrin ve literatür oluşturmaktadır. Ders, ayrıca yıkıcı teknolojilerin avantajları ile Blockchain projelerine ilişkin konuları da içermektedir.
LAW 364 Sağlık Hukuku
Dersin konusu, sağlık hakkını, sosyal devletin görevleri, hasta hakları ve sağlık çalışanları ve kurumlarının tedavi sözleşmesi temelinde tıbbi girişim çerçevesinde sorumlulukları kapsamında irdelemektir.
LAW 365 Uluslararası Ticari Tahkimin Genel Esasları
Bu ders, uluslararsı ticari tahkimin kaynakları, koşulları ve kuralları ile temel prensipleri konularını kapsamaktadır.
LAW 391 Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi
Bu derste, somut olmayan kültürel varlığın niteliği ve kapsamı, somut olmayan kültürel mirası koruma önlemleri, devletin yükümlülükleri, bu mirasın korunmasına ilişkin işbirliği dahil olmak üzere, somut olmayan kültürel mirasın korunması konusu “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” çerçevesinde incelenecektir.
LAW 392 Uluslararası Deniz Hukuku
Bu dersin amacı, uluslararası deniz hukukunun gelişimini ve kavramlarını açıklayarak başta BM Deniz Hukuku Sözleşmesi olmak üzere uluslararası sözleşmeler ile ulusal ve uluslararası deniz alanları rejimlerini, bu alandaki güncel gelişme ve tartışmaları ele almaktır.
LAW 393 Rekabet Hukuku
Derste, rekabet hukukuna ilişkin temel kavramlar, rekabet hukukunun amaçları ve temel ilkeleri, rekabet hukuku kurallarının ihlalinin sonuçları ele alınmaktadır
LAW 394 Uluslararası Para ve Finans Hukuku
İşbu derste, uluslararası para ve finans hukukunu tanımı, kaynakları, tarafları, açıklanacaktır. Bretton Woods Sistemi’nin kurumları olan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası’nın yapısı ve işlevleri ile ülke ekonomilerine etkileri tartışılacaktır. Avrupa Para Sistemi’nin hukuki yapısı, kurumları ve uygulaması anlatılacaktır. Dünya ve Avro Bölgesi ekonomik krizleri değerlendirilecek ve uluslararası alandaki gelişmeler yorumlanacaktır.
LAW 395 Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri
LAW 396 Uluslararası Ticari Terimler ve Dokümantasyon
Bu dersin içeriğini; uluslararası ticari sözleşmeler, Incoterms 2020 kapsamında uluslararası ticari terimler ve uluslararası ticarette kullanılan temel belgeler oluşturmaktadır.
LAW 491 Hukuksal Açıdan İş Sağlığı İş Kazası ve Meslek Hastalıkları
LAW 492 Uluslararası Çalışma Hukuku
Uluslararası iş(çalışma) hukuku kavramı ve önemi, tarihsel gelişimi, Uluslararası Çalışma Örgütü(ILO) kuruluş ve yapısı, ILO’nun çalışma ve denetim mekanizmaları, Uluslararası çalışma Standartları, Temel ILO Sözleşme ve Tavsiye Kararları, “insana yakışır iş” kavramı, tarihsel gelişimi ve gerçekleşmesinin önündeki engeller, Avrupa Sosyal Şartı ve çalışma hukuku ile ilgili hükümleri, Avrupa Sosyal Haklar Komitesi kuruluş ve çalışma esasları, Avrupa Sosyal Haklar Komitesi’nin Avrupa Sosyal Şartı’nın uygulanması ile ilgili ülkelerle ilgili kararları, Türk çalışma hukukunun Uluslararası çalışma hukuku kuralları ile karşılaştırmalı değerlendirilmesi, Uluslararası çalışma hukuku kurallarının ve denetim organları kararlarının Türkiye’de uygulanabilirliği.
LAW 493 Medya Hukuku
Bu derste, Türk ve AB medya hukuku mevzuatında karşılaştırmalı olarak ifade özgürlüğü, kişinin itibarını zedeleyen hukuka aykırı davranışlar, haber kaynağının gizliliğinin korunması, özel hayatın gizliliğinin korunması, radyo ve televizyon yayıncılığı hakkındaki yasal düzenlemeler, reklamlarla ilgili yasal düzenleme ve sınırlamalar, marka, telif hakları, kişisel verilerin korunması ve devlet sırları konuları ele alınacaktır.
LAW 494 Milletlerarası Usul Hukuku ve Tahkim
PSIR 240 Çağdaş Uluslararası İlişkiler Tarihi
“Çağdaş Uluslararası İlişkiler Tarihi” dersi, devletlere, uluslara, uluslararası siyasete, karar alıcılara ve onların çağlar boyunca yaşadığı etkileşim ve anlaşmazlıklara odaklanır. Devletlerarası veya sınırlar ötesi ilişkileri inceleyen bir tarih çalışmasıdır.
HABERTÜM HABERLER

Algoritmalar ve Kişisel Verilerin Korunması Konulu Fikri Mülkiyet ve Teknoloji Hukuku Atölyesi Gerçekleştirildi
İEÜ Hukuk Fakültesinin düzenlemiş olduğu Fikri Mülkiyet ve Teknoloji Hukuku Atölyesi'nin 18 Mart 2025 Salı günü gerçekleştirlen toplantısında “Algoritmalar ve Kişisel Verilerin Korunması: Sorunlar ...

Karşılaştırmalı Hukuk Uluslararası Akademisinde Türkiye Raporu Doç. Dr. Esra Katıman Tarafından Yazılacak
Karşılaştırmalı Hukuk Uluslararası Akademisinin (IACL) 28 Eylül - 3 Ekim 2026 tarihleri arasında Berlin'de gerçekeleşecek 22. Genel Kongresi'nde "The rule of ...

Dekanımız Sınai Mülkiyet Hakları İhlalinden Doğan Davalarda Tazminat Hesabı Konulu Yuvarlak Masa Etkinliğinde Bir Sunum Gerçekleştirdi
İEÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevilay Uzunallı, International Trademark Association (INTA) işbirliğiyle, Moroğlu Arseven Avukat Ortaklığının ev sahipliğinde düzenlenen ...

Birinci Sınıf Öğrencileri İçin Uyum Etkinliği Gerçekleştirildi
22 Ekim saat 14.00’da İEÜ Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen 2024 - 2025 Akademik Yılı açılış dersinin ardından, fakültedeki eğitimlerine bu sene başlayan birinci ...

2024 - 2025 Akademik Yılı Açılış Dersi Gerçekleştirildi
2024 - 2025 Akademik Yılı "İnsan Haklarının Kurumsallaşması: Ulusal İnsan Hakları Kurumları” konulu Hukuk Fakültesi Açılış Dersi 22 Ekim 2024 saat 11.00’da İzmir ...

YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ
DetaylarKÜRESEL KARİYER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..BİLİME KATKI
İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İNSANA DEĞER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..